luni, 17 mai 2010

Dieta cu patrunjel

Toti mancam pe fuga lucruri pe care nu ni le facem acasa, si nu pentru ca nu putem sau nu stim, ci doar pentru ca stim ca nu sunt sanatoase, fast-food, pizze & all. Cu fiecare masa haotica, organismul se incarca de toxine pe care, cu trecerea timpului, nu mai reuseste sa le elimine in mod eficient.
Toate aceste acumulari de toxine isi fac resimtita prezenta prin starea de oboseala care ne cuprinde, de irascibilitate, nervozitate, pierderea atentiei si scaderea capacitatii de memorare, insomnii sau somnolenta, dureri de cap frecvente si diverse alte dereglari ale ritmului normal de viata.
Tocmai de aceea organismul trebuie detoxifiat periodic, eventual la finalul fiecarui anotimp. Patrunjelul este perfect in curele de detoxifiere, avand avantajul ca este placut la gust. In plus, poate fi utilizat aproape la orice fel de mancare.
Cum puteti utiliza patrunjelul in cura de detoxifiere
In primul rand, cura de detoxifiere cu patrunjel nu necesita excluderea altor alimente, decat a celor cu potential toxic pentru organism, cum ar fi: condimentele, carnea de porc, de oaie, alimentele ce contin grasimi complexe, cum ar fi frisca, cremele de prajituri, mancarurile prajite. Fumatul si alcoolul trebuie macar reduse, daca nu puteti renunta total la ele, macar pe parcursul curei de detoxifiere.
Salata de patrunjel: se ia o legatura de patrunjel cu tot cu radacini si se toaca dupa preferinte intr-un castron. Peste patrunjelul maruntit se pune, dupa gust, ulei de masline, zeama de la o lamaie, cativa catei de usturoi, seminte de dovleac si de susan. Se amesteca bine si se consuma la masa de pranz in fiecare zi, timp de una - doua saptamani. Are un efect revigorant asupra organismului si este un bun tonic hepatic.
Sucul de patrunjel: o legatura - doua de patrunjel cu tot cu radacini se pune in mixer sau se marunteste cu aparatul si se amesteca cu apa astfel incat sa se obtina un suc mai gros. Pentru un gust mai bun, il puteti combina cu alte legume si fructe, cum ar fi morcovii sau merele. Din sucul astfel obtinut se bea un pahar inainte de fiecare masa. Nu mariti doza caci efectele sale sunt foarte puternice.
Acest suc este foarte bun in detoxifierea organismului si, totodata, regleaza ciclul menstrual, inlatura sindromul premenstrual, restabileste echilibrul sistemului nervos. De asemenea, acest suc este utilizat cu real succes in cosmetica, pentru curatarea tenului si inlaturarea petelor maronii de pe piele sau a pistruilor.
Extractele uleioase sau tincturile de patrunjel se mai folosesc in combaterea durerilor de dinti, cand smaltul este sensibil, in cazul colicilor si calculilor renali, in afectiuni ale urechilor sau in hipertensiunea arteriala. Patrunjelul are efect si in curele de slabire.
De ce e bun patrunjelul?
Este gustos, bogat in vitamine, de la care se utilizeaza toate partile componente, atat frunzele cat si radacina, benefica in bolile renale.
Patrunjelul este bogat in vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, dar minerale, precum mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, sulf si iod. Patrunjelul contine si amonoacizi (componente ale proteinelor) cu proprietati anticanceroase.
Proprietatile terapeutice ale patrunjelului
Patrunjelul este folosit ca remediu in diverse afectiuni, cum ar fi:
- Cresterea activitatii sistemului imunitar
- Cresterea tonicitatii sistemului nervos
- Creste rezistenta la infectii si contribuie la lupta pentru vindecarea infectiilor deja dezvoltate
- Regleaza functionarea organelor feminine
- Neutralizeaza efectele nocive ale fumatului si consumului excesiv de alcool
- Este un bun detoxifiant al organismului
Nu este indicat sa exageram cu patrunjelul mai ales la femei, dar trebuie sa devenim atente ce punem in bolul cu salata si la o salata clasica putem taia si un pic de patrunjel.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu