joi, 15 aprilie 2010

Nutritie (3)

Grăsimile

Majoritatea persoanelor îşi obţin grăsimile alimentare prin consumul de alimente proteice, în care ele sunt prezente în mod natural, prin adăugarea lor la gătit şi prin consumul de alimente în care ele nu sunt evidente. Studiile au demonstrat că în timp ce grăsimile saturate sunt periculoase, cele mononesaturate şi polinesaturate sunt benefice pentru sănătate. Grăsimile pe care le puteţi vedea - pe carnea de pasăre, miel, porc, vită sau şuncă, de exemplu - pot fi curăţate înainte de a le găti sau mânca. Grăsimile ascunse sunt cea mai mare problema, ele sunt incluse în alimentele preparate, precum plăcinte, prăjituri şi biscuiţi, în gustări rapide şi în multe feluri de mâncare semipreparate. Citiţi întotdeauna etichetele de pe alimentele preparate; observaţi conţinutul în grăsimi şi amintiţi-vă ce reprezintă ele - saturate (din surse animale şi uleiuri vegetale hidrogenate), polinesaturate (majoritatea uleiurilor vegetale) şi mononesaturate (ulei de măsline şi din seminţe de răpiţa).
Trebuie să fiţi atente când faceţi o alegere. Alimentele care conţin grăsimi bune -acizi graşi esenţiali care ajuta la transportul vitaminelor în organism şi colesterolul bun, util (HDL) - sunt uleiul de peşte, uleiul de măsline şi sosurile sau garniturile cu conţinut scăzut în grăsimi, bazate pe uleiuri vegetale polinesaturate. Pentru a reduce aportul de grăsimi nocive, evitaţi să mâncati: margarina, slănină sau grăsimea scursă din carnea pusă în tigaie, cartofi prăjiţi, produse de patiserie, gogoşi şi croasante.
Unele produse pot să nu fie neapărat sărace în grăsimi - conţinutul în grăsimi ar putea fi doar „redus" comparativ cu versiunea normala a produsului. Verificaţi valoarea calorică a unui prânz normal şi al unuia mai sărac în grăsimi. Alimentele pot fi etichetate ca sărace sau cu „conţinut redus" în grăsimi şi totuşi să aibă o valoare calorică mare datorită zahărului adăugat.

Acţiunile grăsimilor

Grăsimile au multe funcţii. Ele absorb vitaminele liposolubile ,favorizează creşterea în copilărie, ajută la producerea hormonilor sexuali şi reglează metabolismul. Grăsimile furnizează nouă calorii la un gram, mai mult decât dublu comparativ cu proteinele şi carbohidraţii, astfel încât o dietă bogată în grăsimi poate determina probleme cu greutatea corporală.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu