miercuri, 14 aprilie 2010

Nutritie (2)

Carbohidrati

Organismul transformă amidonul şi zaharurile, cunoscute drept carbohidrati, în glucoza, care circulă în sânge, pentru a satisface nevoile energetice. Din punct de vedere nutritiv, carbohidraţii ar trebui să reprezinte cea mai mare parte din alimentaţia unei zile (precum în piramida alimentelor din poza). Totuşi, există două categorii.
Carbohidraţii complecşi, care furnizează amidon şi fibre, se găsesc în pâine şi cereale integrale, orez şi paste, legume şi fructe. Acestea eliberează energia lent şi constant. Carbohidraţii simpli se găsesc în zahăr şi miere şi în produsele rafinate precum biscuiţi, deserturi, plăcinte, îngheţată şi unele cereale consumate la micul dejun. Ele eliberează energia rapid, dau nu conţin substanţe nutritive esenţiale. Intr-o alimentaţie sănătoasă, carbohidraţii simpli vor fi consumaţi la fel de cumpătat ca şi grăsimile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu