marți, 16 martie 2010

Dieta Okinawa - secretul longevităţii

Poate ca multi stiu, poate ca multi nu stiu,insa locuitorii din arhipelagul Okinawa din sudul Japoniei deţin recordul mondial la longevitate, aici trăind cele mai multe persoane centenare din lume se pare ca secretul lor stă în alimentaţie.

Iata ce am gasit pe net legat de alimentatia lor, am incercat sa o structurez un pic pentru a fi mai usor de retinut(sunt 5 idei principale):

1.Lapte consumat în cantităţi mici

Se pare ca in Japonia, unde aproape nimeni nu bea lapte, incidenţa osteoporozei este mult mai mică decât în ţările occidentale pentru că acesta este înlocuit cu alge, ceai verde şi legume, alimente cu un conţinut ridicat de calciu. Pe de altă parte, oasele le sunt protejate de fitoestrogenii din soia, pe care locuitorii arhipelagului o consumă zilnic.
Recomandări: în loc de lapte şi alte produse lactate este de preferat iaurtul, mult mai slab decât brânza, smântâna, sau untul. În plus, acesta protejează flora intestinală.


2. Limitează glutenul

Locuitorii din Okinawa nu mănâncă pâine şi cereale care conţin gluten, ei preferând orezul, fapt ce ar putea fi legat de excepţionala lor longevitate, consideră nutriţioniştii.

3. Axează-te pe peşte şi fructe de mare

Pa lângă orez, niponii mănâncă preponderent peşte şi fructe de mare. Prin urmare, înlocuieşte carnea cu peşte şi, pe lângă un număr de calorii reduse, vei beneficia şi de o mare cantitate de omega 3, care încetineşte procesul de îmbătrânire. Pe de altă parte, peştele conţine iod ,care ajută la buna funcţionare a glandei tiroide. Recomandarea e să incluzi de 2-3 ori în meniul săptămânal peşte gras - somon, sardine, hering.

4. Legumele şi fructele, pe primul plan

Legumele şi fructele reprezintă 78% din raţia alimentară a locuitorilor din Okinawa. Regula este aceea de a mânca la fiecare din cele 3 mese principale şi două gustări, obligatoriu, fructe şi legume.

5. Fă mişcare

Pe lângă alimentaţie, mişcarea este, incontestabil, secretul longevităţii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu