Dupa mesele copioase de Paste, ar fi cazul sa incepem o cura de detoxifiere, asa ca am sa va prezint diferite legume/fructe 'vinovate' de asta.
Am ales din toate pentru inceput: Ananasul - fructul de aur, care pare ca ar avea soarele in el atunci cand il sectionezi.
Ananasul are o multime de calitati nutritive. Contine toata gama de vitamine (A, B, C, E), acid citric, acid malic, iod, magneziu, potasiu, fosfor, calciu, mangan, sulf, fier, zaharoza, glucoza, celuloza si bromelina(am sa prezint mai jos si cantitatile). Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, datorita bromelinei ce o contine, calmeaza arsurile stomacale, stimuleaza circulatia sanguina, ajuta la disparitia negilor si a bataturilor, are o actiune antioxidanta puternica, fiind recomandat in ateroscleroza, boli ale inimii, astm, artrite reumatoide, afectiuni ale colonului. Este nutritiv, dezintoxicant, diuretic, intareste sistemul imunitar. Este recomandat a fi consumat regulat in anemii, obezitate, intoxicatii, guta, litiaza, deminaralizare, sinuzite acute.
Ananasul este un minunat ingredient pentru salate, prajituri, torturi; pentru ca raspandeste o mireasma ispititoare si are un gust deosebit, se foloseste in bucataria asiatica, la preparate din legume si fructe. Datorita calitatilor sale, ananasul echilibreaza mesele bazate pe preparate din carne de porc, pasare, rata. Combinatia dulce-sarat este formidabila!
Ananasul contine enzime foarte utile in digestie, in special in cea a proteinelor, contine zaharuri bazate pe L-fructoza. Totodata ananasul este bogat in vitamine si minerale (dintre care unele foarte importante pentru organism si pe care le gasim mai rar in hrana noastra obisnuita, cum este manganul).
Ananasul mai contine fier, important in activarea hemoglobinei din globulele rosii (cele care transporta oxigen la tesuturi), calciu si alte minerale importante metabolismului. Astfel, prin toate aceste substante pe care ananasul le contine, in cantitati mici, consumul acestui fruct poate influenta procesele biochimice complexe din creier, unele glande ca suprarenalele, ovarele si testiculele, dar si metabolismul hepatic sau al unor tesuturi cum sunt cele adipoase. In medicina naturista ananasul este folosit in multe produse destinate atat sanatatii cat si frumusetii, capsula cu ananas fiind renumita pentru efectele sale de reducere a surplusului de kilograme.
Beneficiile consumului de ananas
Ananasul aduce importante beneficii atat pentru sanatate, cat si pentru frumusete:
- Contine enzime proteolitice importante in digestia proteinelor si deasemenea contine principii active care au rolul de a accelera metabolismul lipidelor (arderea grasimilor) precum si mobilizarea acestora din depozite;
- Prin substantele active pe care le contine si prin vitamine ananasul are efecte detoxifiante puternice, fiind unul dintre cele mai recomandate fructe in curele de detoxifiere;
- Prin cantitatea crescuta de fier combate anemia si imbunatateste respiratia tisulara, fiind recomandat un ananas pe saptamana fumatorilor care prin CO (monoxidul de carbon din tigara) isi blocheaza definitiv hemoglobina si risca sa fie anemici, chiar daca numarul de globule rosii este normal sau chiar marit, pentru ca acestea au functia blocata de CO din tigara;
- Tuse si raceli: prin continutul de vitamina C ananasul intareste sistemul imunitar si accelereaza refacera organismului. Insa ananasul, fata de alte citrice, contine bromelaina, o substanta care actioneaza asupra mucusului cailor respiratorii superioare si inlatura tusea;
- Asigura structura oaselor, continand mangan, un mineral esential in constructia matricei osoase si a tesutului conjunctiv;
- Lupta impotriva celulitei, regenerand structura colagenica subcutanata si accelerand arderea grasimilor care constituie celulita;
- Este un foarte bun antiinflamator si se recomanda mai ales celor care au inflamatii articulare, artroze, sa consume o jumatate de pahar de suc proaspat de ananas zilnic (sau cateva felii de ananas).
Serveşte ananas pentru desert şi nimeni nu se va plânge de lipsă de dulciuri. Acesta este doar unul beneficiile acestei delicateţe. Ananasul este, de asemenea, o modalitate dulce pentru dvs. de a obţine mangan, care este dintre mineralele care ajuta la consolidarea oaselor, are rol antioxidant. O ceaşcă depăşeşte suma zilnica recomandata de 30 la sută. Puteţi, de asemenea obţine o sumă decente de cupru şi tiamina, plus mai mult de o treime din necesarul de vitamina C .
Vitamina C este un antioxidant si ajuta la mentinerea sistemului imunitar prin creşterea rezistenţei împotriva răcelilor, gripei, precum şi a altor boli infecţioase. Ananasul conţine o enzimă numită bromelaina care ajuta la digestie şi ajută la prevenirea inflamaţiei şi umflăturilor. Pentru a obţine cele mai multe beneficii anti-inflamatoare, mâncaţi ananas singur astfel bromelaina nu este utilizata de alte produse alimentare pe care le aţi mâncat cu el.
Valorile nutritive
Calorii: 77
Grăsimi: 0 g
Grasimi saturate: 0 g
Colesterol: 0 mg
Glucide: 20 g
Proteine: 1 g
Fibre alimentare: 2 g
De sodiu: 1 mg
Vitamina C: 56 mg
Thiamin: <1 mg de
Cupru: <1 mg de
Mangan: 2 mg
La cumparare, fructul trebuie sa fie greu, dur la atingere. Coaja trebuie sa fie curata, fara pete, iar frunzele de un verde lucitor. Poate fi pastrat cateva zile la temperatura camerei pentru a se coace mai bine, dar nu prea mult, fiindca fermenteaza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu